|
Už v březnu jsme se s Ferdou rozhodli, že když chceme, zvládneme i štěkání na konci stopy. Po krátké, ale důsledné zimní přípravě jsme nastoupili na ZZS1 v Hodoníně. Za velmi příznivého počasí, při výborně zorganizované akci se nám povedlo u rozhodčího Pavla Svobody předvést výkon za 94/98, 95 bodů. Protože je Ferda z nácviku zvyklý na podrazy, nedělají mu přechody přes různé terény potíže. Ferda má rád i překážky. Proto má i vysoké hodnocení poslušnosti. Dne 5. května jsme byli v Horní Stropnici na Inter Cupu Humanity. To byla soutěž pro všechny kategorie zachr. Psů. My jsme soutěžili podle RH-FB. Ani tady jsme nezklamali, i když 186, 41/46 bodů bylo jen na druhé místo. Při losování se mi povedlo vytáhnout až poslední stopu. Na stopu jsme nastoupili, až ze žlutých pampelišek bylo bílé chmýří, kterému musel pes uhýbat, aby ho nevdechnul. Nevím jak na ostatních stopách, ale na naší, která byla na louce blízkého kravína, bylo tolik kravinců, že místy nebylo kam šlápnout. Ferda s es tím popral a dostal od Vildy Babičky 186 bodů. Na poslušnosti a dovednostech fasoval od japonského rozhodčího 41 a 46 bodů. Poslušnosti se konaly na stadionu a stopy v blízkém okolí. Tak blízkém, že se daly sledovat z okna restaurace stadionu. Akce hezky odsýpala a nikde nebyla z mého pohledu žádná chyba. Po letní pauze jsme 4. září jeli na Spáleniště, kde probíhal Český pohár podle ZZS2. Jako obvykle jsme jeli o den dřív, abychom se vyspali na místě a nemuseli startovat po únavné cestě. Vyškemral jsem si chatku, aby mohl Ferda spát se mnou. Moc mu to pomáhá. První stopu našlapal vysoký chlap a šel opravdu cestou necestou. Ferda šel moc hezky a doslova mně dotáhl na konec stopy. Moje fyzička by to bez jeho pomoci nezvládla, Tuto stopu jsme dokončili jenom my. Druhou, noční stopu jsme došli až na konec všichni. Mě se sice povedlo s sebou dvakrát seknout na zem, ale Ferda na mne počkal, i když mu bylo vidět na očích, že zdržuju. Poctivě mne dotáhl, až na konec kde jsme tentokrát měli osobu něžnějšího pohlaví. Moc mu za tento výkon děkuju, protože 94/97,93 bodů, které nám Vráťa Petrů přidělil, stačilo na 1. místo, Celá akce se mi líbila a všichni byli moc prima. Poslední záchranářská stopařská soutěž, které jsme se zúčastnili, byl Bohemia Cup podle RH-FB ve Vlkoši. Tady nám celý den pršelo a byla zima. Stopy byly v ozimé řepce a z chování Ferdy velmi lehké. Musel jsem jeho tempo brzdit. Při zalehnutí prvního předmětu vypíchl zajíce, který běžel celý zbytek úseku po stopě. Ferdu sice moc zajímal, ale pokračoval po stopě i za lomem. Tam se mu povedlo vypíchnout ještě jednoho. Stopu sice neopustil, ale z roztržitosti neoznačil dva předměty. Za stopu jsme nafasovali 188 bodů. Stopu jsme dokončili jenom dva – já a Čeněk, který ji měl za 185 bodů. Poslušnost a dovednost jsme měli za 47/47 bodů. Na internetu je 42/47, což je chyba. Protože moje brýle zůstaly doma, nezkontroloval jsem si zápis a mám tento omyl i ve výkonnostní knížce. Mezi záchr. Akce jsme namontovali ještě IPO-FH v |Kolíně, kde došel obě stopy jen Ferda. Přebor MSKS jsme zvládli na 4. místě. Jeden vyběrák stopařů pro Mčr v Chlumci na 4. místě a druhý na 2. místě. Letos jsme se měli účastnit i Mistrovství Světa v Rumunsku. Ze zdravotních důvodů jsem ale musel zůstat doma. I bez nás se potvrdilo, že Češi umí své psy naučit stopovat a medaile jela do Čech.
|